Loading

Πληροφορίες για την ατρησία των ρινικών χοανών

Τι είναι;

Η ατρησία των ρινικών χοανών είναι μια σπάνια πάθηση η οποία είναι παρούσα από τη γέννηση. Οι δύο ρινικές δίοδοι, μία αριστερά και μία δεξιά, αποφράσσονται από οστό ή μαλακό ιστό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αφορά τη μία ή και τις δύο ρινικές διόδους. Όταν μόνο η μία πλευρά είναι αποφραγμένη, ένα μωρό μπορεί να μην παρουσιάζει πολλά συμπτώματα και έτσι η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν και οι δύο πλευρές επηρεάζονται, το μωρό θα έχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή και έτσι η κατάσταση είναι πιθανό να διαγνωστεί σύντομα μετά τη γέννηση.
Η ατρησία των ρινικών χοανών προκαλεί δυσκολίαστην αναπνοή, καθώς τα μωρά δεν αναπνέουν σωστά από το στόμα τους, τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση.
Η ατρησία των ρινικών χοανών είναι μια σπάνια πάθηση και παρουσιάζεται σε περίπου ένα νεογνό σε κάθε 10.000 γεννήσεις. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα γεννιούνται 100.000 παιδιά το χρόνο, ατρησία θα παρουσιάσουν περίπου 10. Είναι ελαφρώς πιο συχνή στα κορίτσια απ’ ότι στα αγόρια και μπορεί να σχετίζεται με άλλα προβλήματα. Θα εξετάσουμε προσεκτικά το παιδί σας για να ελέγξουμε αν υπάρχει αυτή η περίπτωση.

Πως επιδιορθώνεται;

Επιδιορθώνεται με μία επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, ενδοσκοπικά μέσα από τη μύτη, η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Όχι, η ατρησία των ρινικών χοανών απαιτεί πάντα τη χειρουργική θεραπεία, ώστε το μωρό σας να μπορεί να αναπνέει εύκολα και αποτελεσματικά.

Πριν την εγχείρηση

Το μωρό σας μπορεί να έχει έναν πλαστικό σωλήνα (στοματοφαρυγγικό αεραγωγό), στο στόμα του για να το κρατήσει ανοιχτό, καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή. Ένας σωλήνας σίτισης θα πρέπει επίσης να περάσει από το στόμα του μωρού σας, έτσι ώστε να μπορεί να θηλάσει ή πιει εμφιαλωμένο γάλα. Θα σας ενημερώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες ότι αφορά την επέμβαση και θα συζητήσουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Θα σας ζητήσουμε να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης που μας δίνει την άδεια να υποβάλλουμε το παιδί σας στην επέμβαση. Ο αναισθησιολόγος θα σας επισκεφθεί επίσης, για να σας εξηγήσει τη διαδικασία της νάρκωσης.

Πως γίνεται η εγχείρηση;

Θα κάνουμε μια τρύπα μέσω του οστού ή του μαλακού ιστού που αποφράσσει τις ρινικές διόδους με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και κάμερας, ενδοσκοπικά μέσα από τη μύτη. Για να βεβαιωθούμε ότι οι δίοδοι θα παραμείνουν ανοιχτές, θα τοποθετήσουμε ένα μικρό πλαστικό σωλήνα σε κάθε ρουθούνι. Αυτοί οι σωλήνες, που ονομάζονται ρινικοί καθετήρες, συγκρατούνται με ράμματα.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτή την επέμβαση και θα ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν . Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν ένα μικρό κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Σε κάθε νάρκωση υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, αλλά αυτός είναι πολύ μικρός. Ο αναισθησιολόγος του παιδιού σας είναι ένας πολύ έμπειρος γιατρός ο οποίος έχει εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών.

Μετά την εγχείρηση

Το μωρό σας θα γυρίσει πίσω στην κλινική για να ανανήψει από την επέμβαση και τη γενική αναισθησία. Όλα τα μωρά παρακολουθούνται στενά μετά την επέμβαση. Το μωρό σας θα συνδεθεί με monitor για να ελέγχουμε την αναπνοή του, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα οξυγόνου.
Λίγες ώρες μετά την επέμβαση, το μωρό σας θα είναι σε θέση να το θηλάσετε ή να το ταΐσετε με το μπιμπερό. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι το μωρό σας να συνηθίσει το στήθος ή το μπιμπερό, και για αυτό μπορεί να κρατήσουμε το σωλήνα σίτισης, για να συμπληρώνουμε τη τροφή που του λείπει. Οι ρινικοί καθετήρες θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί για να αναπνέει εύκολα το μωρό σας. Θα πρέπει να γίνεται αναρρόφηση τακτικά, ειδικά πριν από κάθε γεύμα. Θα σας διδάξουμε πως να κάνετε αναρρόφηση ώστε να μπορείτε να προσέχετε το μωρό σας στο σπίτι με ασφάλεια. Έχετε πολλές νέες δεξιότητες να μάθετε, αλλά θα βεβαιωθούμε ότι είστε ικανοί και σίγουροι πριν πάτε σπίτι. Να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα κάποιος στο τέλος του τηλεφώνου στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο μου για να σας συμβουλεύσει και να σας καθησυχάσει.
Οι νοσηλεύτριες θα σας ενθαρρύνουν να προσέχετε το μωρό σας όσο είστε σε θέση βέβαια, ενώ αυτό ανακάμπτει. Αυτό μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, ειδικά όταν το μωρό σας είναι συνδεδεμένο με ορούς και monitors, αλλά αυτό θα γίνει ευκολότερο με το χρόνο. Εάν ανησυχείτε για τη φροντίδα του μωρό σας, παρακαλούμε μιλήστε με τις νοσηλεύτριες. Θα είστε σε θέση να πάτε στο σπίτι σας όταν το μωρό σας τρέφεται σωστά και κερδίζει βάρος. Θα βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία.

Επιστρέφοντας στο νοσοκομείο

Οι ρινικοί καθετήρες συνήθως αφαιρούνται μετά από έξι έως δώδεκα εβδομάδες, ή μερικές φορές λίγο περισσότερο. Θα χρειαστεί να κοιμηθεί για ένα βράδυ στο νοσοκομείο – θα σας ενημερώσουμε για αυτό από πριν. Περίπου έξι εβδομάδες μετά την αφαίρεση των ρινικών καθετήρων, θα πρέπει να κάνουμε ένα check up. Αυτό γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε πιο εύκολα κατά πόσον οι ρινικές δίοδοι είναι ελεύθερες και το μωρό σας μπορεί να αναπνέει εύκολα και αποτελεσματικά. Πολύ σπάνια, μπορεί να χρειαστεί να επανεισαγάγουμε τους καθετήρες εάν οι δίοδοι έχουν στενέψει.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα μωρά που γεννιούνται με ατρησία ρινικών χοανών;

Μόλις επιδιορθωθεί η ατρησία, οι προοπτικές για τα μωρά χωρίς άλλα προβλήματα είναι πολύ καλές. Τα περισσότερα μεγαλώνουν και ζουν μια φυσιολογική ζωή, εργάζονται και δημιουργούν οικογένεια. Αν το μωρό σας έχει και άλλα προβλήματα, οι προοπτικές εξαρτώνται από αυτές.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας όταν:

  • το μωρό σας έχει δυσκολία στην αναπνοή
  • το μωρό σας βγάζει κιτρινωπό εξίδρωμα από τη μύτη του
  • το μωρό σας αιμορραγεί από τη μύτη του
  • το μωρό σας έχει πυρετό, 37,5 ° C ή υψηλότερο
  • οι καθετήρες έχουν χαλαρώσει ή βγει έξω
    • Μετάφραση και προσαρμογή από το ενημερωτικό δελτίο "Choanal Atresia Informtion" - Great Ormond Street Hospital for Sick Children (2008)