Loading

Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων

Τι είναι τα ιγμόρεια και τι η ιγμορίτιδα;

Τα ιγμόρεια είναι αεροφόρες κοιλότητες μέσα στο πρόσωπο. Επικοινωνούν μέσα στη μύτη διαμέσω μικρών ανοιγμάτων που λέγονται στόμια.
Υπάρχουν τέσσερις ομάδες παραρρινίων κόλπων:

  • Μετωπιαίοι κόλποι (στο μέτωπο)
  • Ηθμοειδείς κόλποι (ανάμεσα στα μάτια)
  • Γναθιαίοι κόλποι (πίσω από τα ζυγωματικά)
  • Σφηνοειδής κόλπος (στο μέσον του κεφαλιού, πίσω από τα μάτια)

Βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα που εισπνέουμε. Φυσιολογικά παράγουν βλέννη, και εάν εμποδίζεται η παροχέτευσή της διαμέσω των στομίων προς τη μύτη, μπορεί να επιμολυνθεί και να προκαλέσει ιγμορίτιδα.

Τι είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων;

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων είναι μια επέμβαση για τη χρόνια ιγμορίτιδα ή για σοβαρές λοιμώξεις των ιγμορείων. Γίνεται μέσα από τη μύτη χωρίς εξωτερικές ουλές. Πριν το χειρουργείο θα ενδοσκοπήσουμε τη μύτη σας με μία κάμερα και θα σας παραπέμψουμε για μία αξονική τομογραφία ιγμορείων.


Γιατί πρέπει να χειρουργηθώ;

Η χειρουργική των παραρρινίων κόλπων είναι απαραίτητη για να παροχετευθούν τα ιγμόρεια, ανακουφίζοντάς σας, και για να προληφθούν οι επιμολύνσεις. Θα σας ζητήσουμε να έρθετε μια ημέρα πριν το χειρουργείο ή την ημέρα του χειρουργείου νωρίς το πρωί, για τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο. Αυτό θα μας εξασφαλίσει ότι μπορείτε να οδηγηθείτε με ασφάλεια στο χειρουργείο.

Πως γίνεται το χειρουργείο;

σείς κοιμάστε υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τη μύτη σας – δε θα υπάρχουν εξωτερικές ουλές ή εκχυμώσεις στο πρόσωπό σας. Ένα ενδοσκόπιο εισάγεται στη μύτη σας, αναγνωρίζονται τα ιγμόρεια και διανοίγονται με ειδικά εργαλεία. Εάν υπάρχουν πολύποδες αφαιρούνται. Τα φυσιολογικά στόμια διευρύνονται. Η επέμβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες ανάλογα με την έκταση της παθολογίας. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να ευθειάσουμε και το διάφραγμα της μύτης για να έχουμε πρόσβαση στα ιγμόρεια.

Μετά το χειρουργείο - Επιπωματισμός της μύτης

Μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε στη μύτη, κάποιες γάζες, για να αποκλείσουμε την αιμορραγία. Αυτό ονομάζεται επιπωματισμός της μύτης και θα πρέπει τις πρώτες 1-2 ημέρες να αναπνέετε από το στόμα. Οι γάζες αφαιρούνται πριν επιστρέψετε σπίτι. Είναι λίγο επίπονο αυτό και μπορεί να προκαλέσει μικρή αιμορραγία από τη μύτη, αλλά αυτό διορθώνεται γρήγορα.

Μετά το χειρουργείο - Θα πονάω;

Είναι σύνηθες να είναι βουλωμένη η μύτη σας και να πονάτε λίγο για μερικές μέρες μετά το χειρουργείο. Τα παυσίπονα, η αντιβίωση και ο φυσιολογικός ορός για ρινικές πλύσεις που θα σας συνταγογραφήσουμε θα σας βοηθήσουν.

Μετά το χειρουργείο - Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο;

Θα έρθετε την ημέρα της επέμβασης και θα φύγετε το επόμενο πρωί, μόλις σιγουρευτούμε ότι είστε απόλυτα ασφαλής να πάτε σπίτι σας.

Μετά το χειρουργείο - Πόσο καιρό πρέπει να λείπω από τη δουλειά;

Θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε στο σπίτι σας για μία εβδομάδα τουλάχιστον μετά το χειρουργείο. Εάν σηκώνετε βαριά φορτία στη δουλειά σας θα πρέπει να απέχετε δύο εβδομάδες. Δε θα πρέπει να παίζετε ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα για ένα μήνα περίπου. Ζητήστε μας να σας χορηγήσουμε ένα ιατρικό σημείωμα για την εργασία σας.​

Μετά το χειρουργείο - Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο

  • Φυσήξτε τη μύτη σας ελαφρά την πρώτη εβδομάδα γιατί μπορεί να αιμορραγήσετε
  • Θα σας συνταγογραφήσουμε φυσιολογικό ορό και μια ρινική αλοιφή για να καθαρίζετε τη μύτη σας
  • Εάν πρόκειται να φτερνιστείτε κάντε το με ανοικτό το στόμα
  • Μπορεί να δείτε λίγο οροαιματηρό υγρό να τρέχει από τη μύτη σας – αυτό είναι φυσιολογικό
  • Η μύτη σας μπορεί να είναι βουλωμένη για δύο εβδομάδες, και το στόμα σας να το νιώθετε στεγνό – πίνετε συχνά νερό για να ανακουφιστείτε
  • Αποφύγετε χώρους με καπνό και σκόνη​

Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα;

Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές τις οποίες πρέπει να γνωρίζεται πριν δώσετε τη συγκατάθεσή σας για το χειρουργείο. Αυτές δεν είναι συχνές και αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κάποιες σταγόνες αίματος είναι φυσιολογικό να παρατηρηθούν, αλλά 1-2 στους 100 ασθενείς μπορεί να αιμορραγήσουν από τη μύτη και να χρειαστεί να την επιπωματίσουμε ξανά. Τα ιγμόρεια είναι πολύ κοντά στα τοιχώματα του ματιού και μερικές φορές μπορεί να προκληθεί μια μικρή εκχύμωση κάτω από το μάτι. Σπανίως 1 στους 1000 ασθενείς μπορεί να χρειασθεί μία άλλη επέμβαση για να σταματήσει μια αιμορραγία γύρω από το μάτι. Οι μύες που κινούν τον οφθαλμό είναι επίσης πολύ κοντά στα ιγμόρεια και μπορεί να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό συμβαίνει σπανίως. Εάν έχετε διπλή όραση θα χρειαστεί να συμβουλευτούμε ένα οφθαλμίατρο.Τα ιγμόρεια είναι πολύ κοντά και στο λεπτό οστό της βάσης του κρανίου. Όλες οι επεμβάσεις στα ιγμόρεια έχουν ένα μικρό ρίσκο διαρροής του υγρού που βρίσκεται γύρω από τον εγκέφαλο (ΕΝΥ). Εάν συμβεί αυτό θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο μέχρι να σταματήσει. Μερικές φορές ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επέμβαση για να γίνει αυτό. Υπάρχει μία στις 200 πιθανότητες να συμβεί.