Loading

Ρινολογικές Επεμβάσεις

Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων

https://www.ifytanidis-orl.com/nose_surgeries.php

Τι είναι τα ιγμόρεια και τι η ιγμορίτιδα;

Τα ιγμόρεια είναι αεροφόρες κοιλότητες μέσα στο πρόσωπο. Επικοινωνούν μέσα στη μύτη διαμέσω μικρών ανοιγμάτων που λέγονται στόμια.
Υπάρχουν τέσσερις ομάδες παραρρινίων κόλπων:
Μετωπιαίοι κόλποι (στο μέτωπο)
Ηθμοειδείς κόλποι (ανάμεσα στα μάτια)
Γναθιαίοι κόλποι (πίσω από τα ζυγωματικά)
Σφηνοειδής κόλπος (στο μέσον του κεφαλιού, πίσω από τα μάτια)
Βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα που εισπνέουμε. Φυσιολογικά παράγουν βλέννη, και εάν εμποδίζεται η παροχέτευσή της διαμέσω των στομίων προς τη μύτη, μπορεί να επιμολυνθεί και να προκαλέσει ιγμορίτιδα.

Τι είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων είναι μια επέμβαση για τη χρόνια ιγμορίτιδα ή για σοβαρές λοιμώξεις των ιγμορείων. Γίνεται μέσα από τη μύτη χωρίς εξωτερικές ουλές. Πριν το χειρουργείο θα ενδοσκοπήσουμε τη μύτη σας με μία κάμερα και θα σας παραπέμψουμε για μία αξονική τομογραφία ιγμορείων.

Πριν από τη μικρο-λαρυγγο-βρογχοσκόπηση

Το παιδί σας δε θα πρέπει να έχει φάει ή πιει τίποτα για λίγες ώρες πριν την εξέταση. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες αλλιώς η εξέταση του παιδιού σας μπορεί να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί. Θα σας εξηγήσουμε τη διαδικασία με περισσότερες λεπτομέρειες, και θα συζητήσουμε μαζί σας οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να έχετε. Τέλος θα πρέπει να υπογράψετε μία δήλωση συγκατάθεσης για τη διενέργεια της εξέτασης. Ο αναισθησιολόγος θα επικοινωνήσει μαζί σας ή θα σας επισκεφθεί την ημέρα της εξέτασης για να σας εξηγήσει σχετικά με την αναισθησία. Εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα όπως οι αλλεργίες, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε. Περίπου μισή ώρα πριν το παιδί σας πάει στο χειρουργείο θα του χορηγηθεί ένα προφάρμακο το οποίο στεγνώνει κάθε έκκριση του στόματος, επιτρέποντας στον αναισθησιολόγο και εμάς να δούμε τον αεραγωγό του παιδιού σας με μεγαλύτερη σαφήνεια. Αυτό μπορεί να δοθεί και σαν μια ένεση.

Γιατί πρέπει να χειρουργηθώ;

Η χειρουργική των παραρρινίων κόλπων είναι απαραίτητη για να παροχετευθούν τα ιγμόρεια, ανακουφίζοντάς σας, και για να προληφθούν οι επιμολύνσεις. Θα σας ζητήσουμε να έρθετε μια ημέρα πριν το χειρουργείο ή την ημέρα του χειρουργείου νωρίς το πρωί, για τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο. Αυτό θα μας εξασφαλίσει ότι μπορείτε να οδηγηθείτε με ασφάλεια στο χειρουργείο.

Πως γίνεται το χειρουργείο;

Εσείς κοιμάστε υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τη μύτη σας – δε θα υπάρχουν εξωτερικές ουλές ή εκχυμώσεις στο πρόσωπό σας. Ένα ενδοσκόπιο εισάγεται στη μύτη σας, αναγνωρίζονται τα ιγμόρεια και διανοίγονται με ειδικά εργαλεία. Εάν υπάρχουν πολύποδες αφαιρούνται. Τα φυσιολογικά στόμια διευρύνονται. Η επέμβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες ανάλογα με την έκταση της παθολογίας. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να ευθειάσουμε και το διάφραγμα της μύτης για να έχουμε πρόσβαση στα ιγμόρεια.

Μετά το χειρουργείο

- Επιπωματισμός της μύτης
Μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε στη μύτη, κάποιες γάζες, για να αποκλείσουμε την αιμορραγία. Αυτό ονομάζεται επιπωματισμός της μύτης και θα πρέπει τις πρώτες 1-2 ημέρες να αναπνέετε από το στόμα. Οι γάζες αφαιρούνται πριν επιστρέψετε σπίτι. Είναι λίγο επίπονο αυτό και μπορεί να προκαλέσει μικρή αιμορραγία από τη μύτη, αλλά αυτό διορθώνεται γρήγορα.
- Θα πονάω μετά το χειρουργείο;
Είναι σύνηθες να είναι βουλωμένη η μύτη σας και να πονάτε λίγο για μερικές μέρες μετά το χειρουργείο. Τα παυσίπονα, η αντιβίωση και ο φυσιολογικός ορός για ρινικές πλύσεις που θα σας συνταγογραφήσουμε θα σας βοηθήσουν.
- Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο;
Θα έρθετε την ημέρα της επέμβασης και θα φύγετε το επόμενο πρωί, μόλις σιγουρευτούμε ότι είστε απόλυτα ασφαλής να πάτε σπίτι σας.
- Πόσο καιρό πρέπει να λείπω από τη δουλειά;
Θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε στο σπίτι σας για μία εβδομάδα τουλάχιστον μετά το χειρουργείο. Εάν σηκώνετε βαριά φορτία στη δουλειά σας θα πρέπει να απέχετε δύο εβδομάδες. Δε θα πρέπει να παίζετε ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα για ένα μήνα περίπου. Ζητήστε μας να σας χορηγήσουμε ένα ιατρικό σημείωμα για την εργασία σας.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο


o Φυσήξτε τη μύτη σας ελαφρά την πρώτη εβδομάδα γιατί μπορεί να αιμορραγήσετε
o Θα σας συνταγογραφήσουμε φυσιολογικό ορό και μια ρινική αλοιφή για να καθαρίζετε τη μύτη σας
o Εάν πρόκειται να φτερνιστείτε κάντε το με ανοικτό το στόμα
o Μπορεί να δείτε λίγο οροαιματηρό υγρό να τρέχει από τη μύτη σας – αυτό είναι φυσιολογικό