Loading

Γενική Αναισθησία

Η Γενική Αναισθησία και το παιδί σας

Για τους περισσότερους γονείς, η σκέψη της γενικής αναισθησίας για το παιδί τους είναι το πιο τρομακτικό μέρος της οποιαδήποτε προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης. Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένου ότι οι περισσότερες οικογένειες δεν είναι εξοικειωμένες με την αναισθησία. Επιπλέον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά καιρούς προβάλλουν μια ιστορία για ένα απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα που συνδέεται με μια χειρουργική αναισθησία. Στην πραγματικότητα όμως, η σύγχρονη αναισθησία είναι εξαιρετικά ασφαλής. Είναι τόσο ασφαλής που μετά από εκατομμύρια επεμβάσεων υπό γενική αναισθησία, που χορηγούνται κάθε χρόνο, τέτοιες ιστορίες θεωρούνται ειδήσεις. Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις.

Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε την επέμβαση με τοπική αναισθησία;

Για τα περισσότερα μικρά παιδιά, δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί με ασφάλεια μια χειρουργική επέμβαση χωρίς πλήρη αναισθησία (γενική). Αν και αυτό μπορεί να συμβεί για κάποιες επεμβάσεις σε ενήλικες ασθενείς, είναι κάθε άλλο παρά κατάλληλη για τις επεμβάσεις που πραγματοποιώ κατά την πρακτική μου και τη φιλοσοφία μου. Η ίδια η χορήγηση της τοπικής αναισθησίας, είναι συχνά επώδυνη και τρομακτική σε ένα παιδί, όπως θα ήταν η ανάγκη για αυτοσυγκράτηση (περιορισμό). Για παράδειγμα, κατά την τοποθέτηση σωληνίσκων στο αυτί, ακόμη και η παραμικρή κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στο αυτί. Απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερο ποσό αναισθησίας, ή απλά κάποια καταστολή;

Αυτό μπορεί πραγματικά να είναι πιο επικίνδυνο από τη γενική αναισθησία. Για ορισμένες κλινικές καταστάσεις (όπως μία ανώδυνη διαδικασία σαν την αξονική τομογραφία), μπορεί να είναι χρήσιμη. Αλλά σε ένα μικρό παιδί με μικρό εύρος αεραγωγού, η πιθανότητα για αναπνευστικά προβλήματα είναι μεγαλύτερη εάν ο αεραγωγός δεν είναι εξασφαλισμένος και υπό συνεχή έλεγχο από τον αναισθησιολόγο. Στην πραγματικότητα, η περίοδος που απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή είναι όταν ο ασθενής είναι ελαφρώς αναισθητοποιημένος, κατά την έναρξη ή λήξη της επέμβασης. Το καλύτερο παράδειγμα είναι αυτό με το αεροπλάνο. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση, όταν το αεροπλάνο είναι κοντά στο έδαφος. Ομοίως, η αρχή και το τέλος της αναισθησίας (εισαγωγή και αφύπνιση-ανάνηψη) είναι τα πιο δύσκολα μέρη της αναισθησίας, όταν το επίπεδο της αναισθησίας είναι ελαφρύτερο. Το ασφαλέστερο μέρος της κάθε πτήσης, είναι όταν το αεροπλάνο είναι εν πτήσει. Ομοίως, τα βαθύτερα επίπεδα της αναισθησίας είναι οι φορές που τα προβλήματα δεν είναι πιθανό να προκύψουν. Ζητώντας από τον αναισθησιολόγο να χρησιμοποιήσει μικρή ποσότητα της αναισθησίας (ένα πολύ κοινό αίτημα) θα ήταν σαν να ζητάμε από τον πιλότο να κρατήσει το υψόμετρο της πτήσης στο ελάχιστο, ακριβώς πάνω από τις βουνοκορφές.

Ποιος θα δώσει την αναισθησία στο παιδί μου; Μπορώ να γνωρίσω τον αναισθησιολόγο πριν την επέμβαση;

Αναισθησία στο παιδί σας θα δοθεί από έναν πλήρως εκπαιδευμένο και έμπειρο παιδο-αναισθησιολόγο, που μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους βοηθούς. Θα συναντηθείτε με τον αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο λίγο πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αν θέλετε να μιλήσετε πολύ πριν την επέμβαση μπορούμε να το προγραμματίσουμε.

Άκουσα για μια περίπτωση όπου κάποιος πέθανε υπό γενική αναισθησία. Είναι αυτό δυνατό;

Αν και είναι δυνατό, και έχει συμβεί στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά για τα υγιή παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν ηλικιωμένους ή/και εξαιρετικά βαριά ασθενείς που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν γενική αναισθησία κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο κίνδυνος ενός μοιραίου γεγονότος (για ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί) είναι περίπου 1 στα 300.000. Αυτή η αναλογία είναι εξαιρετικά μικρή αν σκεφτούμε ότι ο κίνδυνος θανάτου από μια αλλεργική αντίδραση στην πενικιλίνη είναι περίπου 1 σε 80.000. Ο κίνδυνος θανάτου σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα (στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για μια περίοδο ενός έτους) είναι περίπου 1 σε 6500! Θυμηθείτε, αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες εκδηλώσεις, έτσι ώστε όταν κάτι σαν αυτό συμβαίνει, είναι είδηση.

Μπορώ να είμαι κοντά στο παιδί μου πριν την αναισθησία;

Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια του παιδιού σας. Ωστόσο, κατανοούμε επίσης ότι το άγχος της χειρουργικής επέμβασης (τόσο για το μικρό ασθενή όσο και της μητέρας!) μπορεί να μειωθεί με την παρουσία σας στο χειρουργείο. Σε γενικές γραμμές, ένας γονέας επιτρέπεται να βρίσκεται στο χειρουργείο κοντά στο παιδί του κατά την εισαγωγή στην αναισθησία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί περιορισμοί σε αυτήν την γενική πολιτική. Ο αναισθησιολόγος είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σχετικά με το ποιος έχει την άδεια να μπει στο χειρουργείο. Οι γονείς δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στο χειρουργείο για τους ασθενείς που είναι κάτω των 12 μηνών ή που έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον αναισθησιολόγο για την περίπτωση του παιδιού σας. Εάν εσείς οι ίδιοι αισθάνεστε ανήσυχοι για το πώς θα αντιδράσει, είναι καλύτερο εάν δεν βρίσκεστε εκεί. Μια δυνατή συναισθηματική αντίδραση από το γονιό δεν είναι καθησυχαστική για το παιδί, και μπορεί να είναι χειρότερο, από το να περάσει αυτή τη διαδικασία μόνο του.

Μπορώ να μείνω κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Ο μόνος λόγος για ένα γονέα να βρίσκεται στο χειρουργείο είναι να βοηθήσει το παιδί του να αισθανθεί καλύτερα πριν κοιμηθεί. Οι γονείς δεν επιτρέπονται στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ακόμα κι αν είναι ιατροί.

Μπορώ να είμαι εκεί όταν ξυπνά το παιδί μου;

Αυτό είναι ένα άλλο πολύ κοινό αίτημα. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποχωριστείτε το παιδί σας το δυνατότερο μικρό διάστημα, χωρίς όμως να το θέσουμε στον παραμικρό κίνδυνο. Η ανάνηψη από τη γενική αναισθησία απαιτεί πολύ δουλειά και προσοχή από την πλευρά του αναισθησιολόγου, μέχρι το παιδί σας ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του. Τα περισσότερα παιδιά δε θυμούνται πολλά πράγματα κατά την περίοδο της ανάνηψης. Θα βρεθείτε κοντά του μόλις είμαστε σίγουροι ότι έχει ξυπνήσει πλήρως. Ξέρω ότι σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το παιδί σας ιδιαίτερα αυτή την αγχωτική κατάσταση της ζωής τους. Θα κάνω ότι καλύτερο για να κρατήσει όσον το δυνατόν λιγότερο.

Γιατί το παιδί μου κλαίει στο χώρο ανάνηψης;

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα περισσότερα παιδιά κλαίνε στο χώρο ανάνηψης, ειδικά αν είναι πολύ μικρά ή είχαν μια επώδυνη επέμβαση (όπως η αμυγδαλεκτομή). Αυτό δε συμβαίνει επειδή τα παιδιά αισθάνονται περισσότερο πόνο από τους ενήλικες, ή έχουν πάρει λιγότερα αναλγητικά φάρμακα. Είναι επειδή υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτό το περιβάλλον που τους προκαλούν άγχος, και τα παιδιά τείνουν να κλαίνε στις αγχωτικές καταστάσεις. Εκτός από τον πόνο της χειρουργικής επέμβασης (η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με διάφορα φάρμακα), τα παιδιά είναι συχνά αποπροσανατολισμένα, φοβισμένα, πεινασμένα και αφυδατωμένα μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Όλα αυτά συμβάλλουν στο stress. Ωστόσο, τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα μετά από 30 λεπτά, μόλις ξυπνήσουν πλήρως, φάνε, ή πιουν κάτι.